Könyvvizsgálat Budapesten: Kötelező vagy sem?

2022 márc 21. | Vállalkozás

Könyvvizsgálat Budapesten a Magyar Könyvvizsgálói Kamarai tagsággal rendelkező Balance Kft.-vel! Tapasztalt és precíz szakértőink segítségével valós képet kaphat vállalkozása pénzügyi helyzetéről, bízza ránk a feladatot!

Amikor sor kerül a számviteli zárásra, sokféle dolgot kell átgondolniuk a vállalkozások tulajdonosainak, köztük fontos kérdés, hogy szükséges-e a könyvvizsgálat vagy sem. Az ugyanis nem minden vállalkozás számára kötelező, a kérdést pedig a számviteli törvény vonatkozó szabálya alapján kell eldönteni. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy pontosan milyen célt szolgál a könyvvizsgálat, és mi alapján lehet eldönteni, hogy az adott vállalkozás a kötelezettek körébe tartozik-e!

Azzal minden vállalkozástulajdonos tisztában van, hogy az üzleti év zárásaként készíteni egy beszámolót. Ez a könyvelő feladata, ám tudni kell, hogyha az abban szereplő adatok nem fedik a valóságot vagy nem felelnek meg a szabályoknak, a vállalkozásnak kell megfizetnie az esetleges büntetést. A könyvvizsgálat célja az, hogy a szakértők ellenőrzésének segítségével a tulajdonosok megbizonyosodjanak a beszámolóban foglaltak helyességéről, ezáltal pedig a vállalkozás anyagi helyzetéről. Ez az összes kettős könyvvitelt vezető vállalkozás számára kötelező, kivéve azoknak, amik a nettó árbevétel (300 millió forintnál nem több), valamint a foglalkoztatottak száma (50 főnél nem több) alapján mentesülnek alóla. Fontos, hogy az értékhatároknál az adott üzleti évet megelőző két üzleti év átlagát kell figyelembe venni.

Mindezek alapján nem nehéz eldönteni, hogy a könyvvizsgálat kötelező-e az adott vállalkozásnak vagy sem. Azonban annak a tulajdonosnak, aki nem szeretne kockáztatni, akkor is ajánlott igénybe venni, ha a törvény szerint nem köteles ezt megtenni, hiszen a tét nem kicsi!

Érdekli a könyvvizsgálat Budapesten? Akár a kötelezettek közé tartozik vállalkozása, akár csak szeretne biztosra menni, a Balance Kft.-re számíthat! A Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagjaként szakszerű és alapos munkát tudunk biztosítani az Ön vállalkozásának is. A www.balancekft.hu weboldalon bővebben tájékozódhat szolgáltatásunkról, ajánlatot pedig a +36-1-203-4405-ös telefonszámon és a balance@balancekft.hu e-mail címen kérhet. Várjuk megkeresését!