Őszi munkavédelem kiskalauz

2023 okt 25. | Tanácsadás

Neked mi jut eszedbe az őszi munkavédelemmel kapcsolatban? Egy szuper mellény, a jól láthatóság, esetleg praktikus kiegészítők a szezonzáró kertészkedéshez? Nekünk mindegyikhez van néhány hasznos tanácsunk, hogy ebben az évszakban is biztonságos és kényelmes legyen a munkavégzés!

Az őszi hónapok olykor igencsak cudar körülményeket tartogatnak, hirtelen lecsökken a hőmérséklet és egyre többször ébredünk ködös reggelekre. De a munka ilyenkor sem állhat meg, így hát egyetlen dolgot tehetsz; alkalmazkodnod kell, méghozzá az évszaknak megfelelő munkaruhával és kiegészítőkkel.

Ugye tudod, hogy hűvös időben a legfontosabb, hogy melegen tartsd a törzsedet? Erre a célra biztosan nem találsz jobb megoldást egy profi mellénynél, ami hatékonyan védi a hátad, a mellkasod és a derekad a hidegtől, óv a kisebb mechanikai sérülésekkel szemben, közben pedig szabad mozgást biztosít a munkához.

Őszre olyan mellényt érdemes választanod, ami bélelt, és esetleg vízlepergető is, így enyhébb téli napokon is számíthatsz rá. Figyelj arra, hogy strapabíró legyen, és ne feledd a praktikus zsebeket sem, különösen, ha többféle szerszámot kell kéznél tartanod. Ha a munkavégzés körülményei megkövetelik, mindenképp a láthatósági vagy legalább fényvisszaverő csíkkal ellátott mellények közül válassz.

A rossz fényviszonyokkal csakis láthatósági munkaruházattal veheted fel a harcot, ez azonban nem csak mellény lehet, hanem pulóver, nadrág vagy dzseki, kabát is. A kulcs itt a fényvisszaverő reflexszalagokban rejlik, ezek teszik lehetővé, hogy a fénysugarak a kiindulásuk irányába térjenek vissza, vagyis megcsillanjanak. Akkor miért vannak különböző színek?

•    A neonsárga / neonzöld szín szürke, illetve fekete háttér előtt érvényesül igazán, vagyis elsősorban akkor veszed hasznát, ha városi, ipari környezetben dolgozol. Miért pont ez a legjobban érzékelhető szín? A magyarázat egyszerű: a látható fény hullámhossztartományának közepe a zöld, és a retinánk a középső hullámhosszú fényre a legérzékenyebb. Ez generálja a legerősebb ingerületet agyunk látókérge felé.

•    A narancssárga vagy vörös/piros láthatósági ruhák is megállják a helyüket ilyen környezetben is, hisz a legfontosabb a háttéranyag is fluoreszkáló tulajdonsággal bír.

Tehát elmondhatjuk, hogy a színválasztás szempontjából, ha az a vonatkozó előírásoknak megfelelő minőségű alapanyagot is feltételez, teljesen mindegy melyik színben követjük a „látni és látszani” elvet.

Na és az őszi kerti munkák? Itt az első és egyben legfontosabb egy jó lábbeli, olyan, ami vízálló, csúszásgátló talpa van és strapabíró. De lényeges, hogy pontosan milyen munkát végzel, azaz milyen eszközökkel és gépekkel dolgozol, hiszen könnyen lehet, hogy speciálisabb, ellenállóbb változatra van szükséged a teljes biztonság érdekében.

Mivel bizonyos cserjék felsérthetik a bőrt, enyhébb őszi napokon is viselj hosszúnadrágot, ennek is lehet „speciális képessége”, például megerősített térdrész vagy láncfűrész biztos bélés. Végül mindenképpen készülj kesztyűvel, a munkádnak megfelelően válassz egyszerű vágásbiztos típust vagy éppen olyat, aminek a vegyszerekkel szembeni ellenállóképesség az erőssége.

Ne feledd, az ősz lehet az ellenséged, de a barátod is, csak rajtad múlik! Ha szükséged van néhány új munkaruhára vagy kiegészítőre, nézz szét a www.munkaruha-munkacipo.hu weboldalon, és kérdezz bátran a +36-70-701-1617-es telefonszámon vagy az info@munkaruha-munkacipo.hu e-mail címen!