Honnan ered az anorexia nervosa?

2023 okt 24. | Szolgáltatások

Sokan úgy vélik, hogy az anorexiát a modern társadalom hívta életre, pedig a probléma valójában az emberiséggel egyidős. Bár már ókori források is említést tesznek róla, az anorexia a 15. században vált ismertté szélesebb körben, majd évszázadokon át gyötörte a nőket, anélkül, hogy bárki meg tudta volna nevezni, mi áll a háttérben. Íme egy kis történeti áttekintés az egyik legkíméletlenebb testképzavarról.

Ha megnézzük napjaink szépségideáljait, az irreálisan magas elvárásokat, amiknek kellő önbizalom híján rengetegen szeretnének megfelelni, nehéz elképzelni, hogy az anorexia egészen máshonnan indul. Egykor a lelki erő bizonyítékaként tekintettek rá, és anorexia mirabilisnak, azaz csodás anorexiának nevezték. A 15-18. század között a katolicizmus legodaadóbb hívei között terjedt a nézet, hogy az evés bűnös élvezet, vagyis az önéheztetés a testi-lelki tisztaság bizonyítéka.

Később, a 19. században megjelentek az éhezőművészek, akikkel a nagyközönség cirkuszi látványosságként is találkozhatott. Az akkori szépségideálnak megfeleltek a vékony, törékeny lányok, akik azt állították magukról, hogy fényből és imából táplálkoznak, áldozatukért cserébe pedig spirituális képességeket kapnak. Ám ahogy elkezdték szigorúbban vizsgálni az éhező csodalányok titkát, egyre több tragédia történt, mert az érintettek inkább választották a halált, mint az evést.

Ebben az időben már egyre kevesebben látták mindezt csodának, az orvostudomány az elmebaj egyik speciális, nőket érintő változataként definiálta és anorexia hysteriának keresztelték át. Ekkoriban az étel visszautasítását látták a probléma gyökerének, vagyis egyszerűen kényszertáplálásra fogták az érintetteket. Ez természetesen nem oldotta meg a gondot, és mivel sokszor brutális procedúrának vetették alá a nőket, sokan közülük a kórházban lelték halálukat.

A valódi okot Sir William Gull, Viktória királynő orvosa állapította meg, aki rájött, hogy az anorexia nem az étkezés, hanem a feldolgozatlan érzelmi problémák köré épül. Innentől már a ma is ismert, anorexia nervosa nevet viselte a probléma, a kezelés pedig átfogóbbá vált és kiterjedt a családi dinamika megváltoztatására is. A családterápiás elméletnek még mindig ez, az 1870-es években megalkotott kezelési metódus az alapja.

Bár mindez sokak számára csupán érdekesség, vannak, akiknek a karcsúság iránti kóros vágy a rideg valóság. Ha van a környezetében valaki, akiről úgy véli, hogy kezelésre szorul, kérje bátran Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segítségét! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!