Folyadékbehatolásos vizsgálat profi csapat támogatásával

2021 aug 31. | Ipari megoldások

Ahogyan a berendezések műszaki állapotát ellenőrizni kell bizonyos időközönként, úgy nem maradhat el az ipari anyagvizsgálat sem. Az anyagvizsgálat célja, hogy pontos képet adjon az aktuális állapotról, ennek köszönhetően pedig tervezhetővé válik a javítás vagy éppen csere, és nem kell jelentős kieséssel számolni. A módszerek igencsak változatosak, de közös jellemzőjük, hogy átfogó képet adnak a vizsgált darab állapotára vonatkozóan, méghozzá az anyag roncsolása nélkül. Széles körben alkalmazható eljárás az úgynevezett penetrációs, vagyis folyadékbehatolásos vizsgálat.

A folyadékbehatolásos vizsgálat egy egyszerű fizikai elven, a kapilláris hatáson alapul. Az alacsony viszkozitású folyadékok képesek behatolni a szűk résekbe, majd visszaszivárogni a felszínre, ezt követően pedig előhívószer segítségével megállapítható, hogy van-e hibára utaló jel.

A folyadékbehatolásos vizsgálat legnagyobb előnyei között említhető meg, hogy egyszerűen elvégezhető, helytakarékos és minimális az eszközigénye, így költségkímélő is. Nagy jelentősége van ugyanakkor a felület előkészítésének, az eljárás zsírmentes és száraz felületet kíván, továbbá gondoskodni kell a vizsgált darab optimális hőmérsékletéről, ami +5C° és +50C° közé tehető. A folyadékbehatolásos vizsgálat segítségével eredményesen kimutathatóak a felületre nyitott térfogatos, illetve síkszerű folytonossági hiányok. Az eljárás bármilyen geometriájú felületen, és többféle anyagon alkalmazható, így például bizonyos típusú fémeken és műanyagokon, valamint üveg felületeken is.

Ha ipari anyagvizsgálathoz keres megbízható partnert, a R.U.M. Testing Kft. szakértő csapatára számíthat! A folyadékbehatolásos vizsgálat mellett számtalan egyéb módszerrel tudjuk támogatni a munkáját, és valamennyi vizsgálat során a legnagyobb alapossággal járunk el. Az általunk alkalmazott eljárásokról bővebben tájékozódhat a www.rumtesting.hu weboldalon, ha pedig érdekli a folyadékbehatolásos vizsgálat, és szeretne kapcsolatba lépni velünk, a +36-1-405-8934-es telefonszámon és az iroda@rumtesting.hu e-mail címen várjuk megkeresését!