A tömörségvizsgálat módszereiről röviden

2021 márc 30. | Ipari megoldások

Az ipari berendezések és vezetékrendszerek üzemeltetése során kiemelten fontos a biztonság, erről pedig csak rendszeres ellenőrzéssel lehet gondoskodni. A roncsolásmentes anyagvizsgálat sokféle professzionális módszert foglal magába, köztük fontos szerepet tölt be a tömörségvizsgálat. Ez az eljárás gyors és hatékony megoldást kínál olyan esetekben, mint például a tároló tartályok, hőcserélő csőrendszerek, nyomástartó berendezések és szerelvények ellenőrzése.

tömörségvizsgálat célja az esetleges tömörtelenség kimutatása, adott esetben annak helyének és mértékének meghatározása. A legalapvetőbb módszer, hogy a felület mindkét oldalán nyomáskülönbséget hoznak létre, így lehet megvizsgálni az esetlegesen átszivárgó közeget, illetve töltetet. Szintén gyakran alkalmazott eljárás, amikor azt figyelik meg, hogy a vizsgálandó tér tartja-e a túlnyomást vagy a vákuumot, amit létrehoztak. Ezek alapján beszélhetünk többek között olyan megoldásokról, mint a buborék-emissziós módszerek, héliumos tömörségvizsgálat, vákuumos tömörségvizsgálat, továbbá különféle tömörségi nyomáspróbák.

Az eljárással jól kimutathatóak az átmenő folytonossági hiányok, ám fontos tudni, hogy a tömörségvizsgálat módszereinek érzékenysége igencsak eltérő, ezért körültekintően kell kiválasztani az adott helyzetben szükséges változatot. Az alkalmazott módszer kiválasztása mellett szintén nagy jelentőséggel bír a vizsgálandó felület előkészítése, valamint a szükséges környezeti feltételek biztosítása.

Megbízható szakembereket keres a roncsolásmentes anyagvizsgálathoz? Kifejezetten a tömörségvizsgálat érdekli? A R.U.M. Testing Kft. csapata rendelkezésére áll! Munkánkat szakszerűen és alaposan végezzük, a vizsgálatokhoz a legkorszerűbb eszközöket alkalmazzuk. Amennyiben szeretne többet megtudni a tömörségvizsgálat menetéről és lehetőségeiről, illetve szívesen tájékozódna arról, hogy milyen referenciát tudunk felmutatni, látogasson el a www.rumtesting.hu weboldalra! Kérje ajánlatunkat és tegye fel bátran kérdéseit, várjuk megkeresését! Hívja a +36-1-405-8934-es telefonszámot vagy írjon üzentet az iroda@rumtesting.hu e-mail címre, és segítünk!